Kosten mbo-opleiding

In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) komen studenten en hun ouders voor allerlei opleidingskosten te staan. Onder de 18 jaar hoeft er geen lesgeld betaald te worden alleen studiemiddelen, zoals boeken, werkschriften en laptop. Deze studenten hebben echter geen recht op een studentenreisproduct (ov-chipkaart). Komt daar dan nu toch verandering in?

Je mag tegenwoordig een flink spaarpotje hebben. En dan zul je zeggen: Ouders van mbo-studenten onder de 18 jaar ontvangen toch kinderbijslag? Jazeker, maar dat weegt niet op tegen de kosten die je voor je kiezen krijgt, wanneer je kind niet in de nabijgelegen stad naar school kan, gewoon omdat de opleiding daar niet gegeven wordt.

Dat kinderen die naar het MBO gaan logischerwijs toch van het VMBO-T (of gemengde leerweg e.d.) komen? Die zijn dan toch meestal nog helemaal geen 18? Kinderen vanaf de HAVO misschien wel net. En de weg VMBO-T daarna HAVO wordt steeds minder gestimuleerd, nog los van het feit dat er genoeg VMBO kinderen zijn die gewoon beter MBO (en evt. later HBO gaan doen). Kortom ik snap de regeling eigenlijk helemaal niet. Waarom pas OV en tegemoetkomingen als de kinderen 18 zijn. Of zie ik nu iets over het hoofd?