Stagevergoeding MBO verschilt per stagiaire

Stagiair-gezochtWanneer je stage gaat lopen kun je daarvoor een stagevergoeding krijgen. Echter een stagebedrijf is niet verplicht om een stagevergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. Zeker wanneer je een langere tijd rondloopt op je stageplek, draai je vaak mee als volwaardige collega.

Echter, bijna 40 procent van de mbo’ers ontvangt helemaal geen stagevergoeding. En mijn dochter is daar 1 van. Terwijl enkele klasgenoten soms wel 300 euro bruto per maand ontvangen, krijgen zij en een paar andere klasgenoten voor dezelfde stage/werk helemaal niets. Gewoon meewerken 40 uur in de week. Oké, ik begrijp ook wel dat er ook geleerd moet worden, daar is zo’n stageplek tenslotte voor, maar er zullen ook ideeën en productieve diensten geleverd worden die het stagebedrijf een aardige cent oplevert.

Er wordt op internet geschreven dat een stagiair alleen maar geld en capaciteit kost. Maar is dat wel zo? Schrijf ik dit blog dan uit pure frustratie?

De overheid geeft als normbedrag € 13,60 bruto per werkdag aan. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedraagt het gemiddeld uurloon € 17,32. Een stagiaire krijgt hiervan in veel gevallen maar tien procent, wat neerkomt op een gemiddelde stagevergoeding van € 1,70 per uur!

Een beetje rondvragen bij andere scholieren wordt mij wel het een en ander duidelijk: vaak wordt een half jaar stage afgedaan met een iTunes kaart of cadeaubon van het bedrijf zelf. Lekker makkelijk en het kost dan geen ‘drol’. Is stagevergoeding dan een liefdadigheid van het bedrijf, een vorm van waardering voor je werkzaamheden?
Dat klopt toch niet!

Maar waar ligt het dan aan?
De politiek? De werkgever? De school?
Ergens zal één van hen de stap moeten zetten, naar mijn bescheiden mening, om deze bescheiden vergoeding over de hele linie gelijk te trekken en verplicht te stellen. Wanneer het zo doorgaat krijg je alleen maar scheve gezichten!

Onze dochter zal in ieder geval naast de 40 uur stage per week haar baantje aanhouden om nog wat te verdienen, want voorlopig zit het er niet in dat er ergens actie ondernomen gaat worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.