‘Zwaar auto-ongeval bij Intres!’

Brandweer oefent met groot materiaal

HOEVELAKEN – Het zag er angstwekkend uit, maandagavond achter het gebouw van Intres aan de Stoutenburgerlaan. Twee auto’s over de kop en eentje te water. In alle auto’s zaten nog twee slachtoffers, die door de brandweer moesten worden bevrijd. De nietsvermoedende brandweerlieden konden hun vaardigheden oefenen. Lastig gevallen door een zeer opdringerige journaliste.

Het was voor de Hoevelakense brandweer de eerste keer dat met acteurs als slachtoffer werd gewerkt tijdens een oefening. Tot nu toe werd altijd gebruik gemaakt van poppen. Met de acteurs werd de oefening een stuk levensechter.
Twee auto’s lagen tussen de bomen, waarvan één op de zijkant terecht was gekomen. In beide auto’s zaten nog slachtoffers vast die moesten worden bevrijd en gestabiliseerd.
Een klein eindje verderop was een auto te water geraakt. Ook daarin zaten nog twee slachtoffers. (Voor de zekerheid uitgerust met een duikerspak). De brandweerlieden konden vol aan de bak. Zij hadden de opdracht direct op de feiten te reageren en hun handelen daarop af te stemmen. Voor de auto te water moest extra hulp worden ingeroepen.

Opdringerige pers
De politie deed niet mee aan de oefening, maar er waren wel verkeersregelaars aanwezig die ook als politie-agenten dienst deden. Ook was er een rol weggelegd voor de Hoevelakense correspondente van de Stad Nijkerk Maureen van Goethem, die zich als journaliste heel opdringerig moest gedragen. Ze kweet zich vol enthousiasme van de haar opgedragen taak.

Dit onderdeel van de oefening was niet bekend bij de brandweerlieden en ook niet bij commandant Sigmund Beitler. Het gedrag van de journaliste, die steeds aan de aandacht ontsnapte en overal foto’s maakte, leidde op een gegeven moment tot irritatie. In een vraaggesprekje vroeg Van Goethem naar de stand van zaken. Beitler gaf eerst geduldig commentaar, maar voegde daar wel aan toe: “Als u nu daar bij de lijn even blijft wachten, dan geef ik u straks meer details. Maar u moet echt wel even daar blijven staan. Ik heb u netjes te woord gestaan. Ga dan niet tussen mijn mensen lopen.” Maar de journaliste was even later alweer bij de tent waar de gewonden werden opgevangen en werd opnieuw dringend gemaand zich te verwijderen. Van Goethem: “Ik werd heel stevig bij mijn arm gepakt en in de juiste richting gedirigeerd. Ik gedroeg me ook wel heel opdringerig.” Van Goethem slaagde erin op allerlei plekken foto’s te maken. Ook van de ‘slachtoffers’. Foto’s die in de Stad Nijkerk normaal gesproken nooit zouden worden geplaatst, omdat ook deze krant zich aan de regel wil houden om nooit slachtoffers in beeld te brengen.

Vrijwilligers gezocht
De brandweer in Hoevelaken zoekt nog steeds nieuwe vrijwilligers om het korps weer op volle sterkte te krijgen. Volgens een woordvoerder kan het Hoevelakense korps nog zeker 8 tot 10 nieuwe vrijwilligers gebruiken.

Op de website www.brandweernijkerk.nl is meer informatie te lezen over de mogelijkheden om vrijwilliger te worden.